Γενικά Χαρακτηριστικά Μπαταριών

Το Ελληνικό όνομα είναι Συσσωρευτής ηλεκτρικής ενέργειας , (το όνομα μπαταρία είναι από το Ιταλικό Batteria που σημαίνει συστοιχία, και αυτό προέρχεται από το Batteria di accumulatori: Συστοιχία συσσωρευτών), Η μπαταρία είναι μία «αποθήκη» ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η αποθήκη ανοίγει όταν το αυτοκίνητο χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να παράγει κάποιες εργασίες και ο κινητήρας είναι ανενεργός ή εργάζεται σε χαμηλό αριθμό στροφών. Η απόδοση της εξαρτάται από τον τύπο κατασκευής της (απόδοση είναι το ποσόν επί της εκατό της χημικής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Το ιδανικό είναι όταν 100% της χημικής ενέργειας μετατρέπεται σε ηλεκτρική, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.)

Περισσότερα...

Τύποι Μπαταριών

Οι μπαταρίες διαφέρουν ανάλογα για ποιο σκοπό είναι κατασκευασμένες. Έχουμε λοιπόν της μπαταρίες αυτοκινήτου, τις Marine, Κυκλικές κλπ.

Μπαταρίες αυτοκινήτου:

Είναι κατασκευασμένες για να έχουν κύκλους φόρτισης εκφόρτισης κατά μέσο όρο 5% της ολικής φόρτισης. Υποφέρουν εάν αδειάσουν πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχουν την δυνατότητα να παρέχουν υψηλά στιγμιαία ρεύματα για την εκκίνηση των κινητήρων και είναι αρκετά ελαφριές. Συνήθως αντέχουν μερικές δεκάδες (τυπικά 50) κύκλους φόρτισης εκφόρτισης σε 80%.

Περισσότερα...

Τεχνικές λεπτομέρειες σήμανσης μπαταριών

Βολτάζ (V) - για τα αυτοκίνητα προς το παρόν είναι τα 12 V

Αμπερώρια (A/h) - η ικανότητα της μπαταρίας να αποδίδει ρεύμα μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα 60Ah ή 60Α/h, η μπαταρία αποδίδει 60 Amber ρεύματος για 1 ώρα, ή 6 αμπέρ για 10 ώρες κ.ο.κ

Αμπέρ εκκίνησης (Α) - η ικανότητα σε αμπέρ της μπαταρίας κατά την στιγμή της εκκίνησης της μίζας. Η τιμή αυτή δεν ισχύει, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα...

Στόχοι Ανακύκλωσης και αποδόσεις ανακύκλωσης

Κατά κανόνα, μετά τη συλλογή τους, όλες οι μπαταρίες πρέπει να προωθούνται στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Η πρόταση θέτει υψηλούς στόχους ανακύκλωσης, οι οποίοι όμως λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι ορισμένες από τις φορητές μπαταρίες δεν είναι από τεχνικής απόψεως δυνατό να ανακυκλωθούν (100% των μπαταριών αυτοκινήτου και βιομηχανίας και τουλάχιστον το 90% των φορητών μπαταριών).

Περισσότερα...

Συμβουλές για τις μπαταρίες

1) Διάρκεια ζωής των μπαταριών: Αντίθετα με ότι πιστεύεται, οι μπαταρίες δεν γερνούν με τα χρόνια, αλλά με τους κύκλους φόρτισης-αποφόρτισης.

2) Όταν η μπαταρία αποφορτίζεται δημιουργείται μία χημική αντίδραση στο εσωτερικό της και πάνω στις πλάκες μολύβδου της μπαταρίας προσκολλώνται οξέα του θείου. Με την φόρτιση ένα μεγάλο μέρος των επικαθήσεων αυτών θα εξαφανιστεί, αλλά όχι πλήρως. Αυτές οι συχνές επικαθήσεις είναι η κύρια αιτία πτώσης της μπαταρίας και ο κύριος παράγοντας μείωσης του χρόνου ζωής της.

Περισσότερα...